Franturi din istoricul corului Flori si Stele

În anul 1976, la initiativa doamnei Otilia Manea, a luat fiinta, în Biserica Crestina Adventista de Ziua a saptea Grant – Bucuresti, un cor de copii, care a început sa sustina în mod regulat programe muzicale în biserica.

Dupa plecarea doamnei Manea în SUA în anul 1986, doamna Carmen Stoica a fost numita sa se ocupe de cor. Dupa preluarea corului, doamna Stoica nu a putut sustine decât doua programe în biserica, deoarece în august 1986, la indicatia conducerii comuniste a statului din acea perioada, localul unde functiona Biserica A.Z.S. Grant a fost demolat. În perioada august 1986 – mai 1992, Biserica A.Z.S. Grant a functionat într-un cort, primind numele de Grant – Cort – Bucuresti.

În aceasta perioada dificila când conditiile erau vitrege, Carmen Stoica a continuat sa se ocupe de micile vlastare ale comunitatii cu multa abnegatie. Desi vara copiii se sufocau de caldura, iar iarna tremurau de frig în anexele cortului, care erau de fapt niste baraci, aceste conditii nu i-au descurajat si nu i-au împiedicat de a se aduna si a învata cântece prin care sa-L laude pe Dumnezeu, iar corul în loc sa scada ca numar, a crescut în anul 1991 la 105 copii, cu vârste cuprinse între 6 – 18 ani.

Pâna în decembrie 1989, activitatea corala a copiilor s-a desfasurat între peretii de pânza ai Cortului, deoarece regimul comunist din acea perioada nu permitea activitati religioase în afara bisericii.

Evenimentele din decembrie 1989 au deschis posibilitati nebanuite de a putea cânta si în afara bisericii iar copiii nu au fost gasiti nepregatiti pentru acest lucru, deoarece corul a avut o activitate sustinuta in cadrul bisericii.

Astfel, trecerea de la sustinerea programelor în biserica, la scenele publice din Bucuresti si din tara a fost usoara si fireasca.

Primul concert sustinut in afara bisericii a fost la Teatrul Tanase din Bucuresti, in cadrul primei evanghelizari sustinute de pastorul Lucian Cristescu in Romania, Sala Victoria în martie 1990. Cu aceasta ocazie, corul a avut nevoie de un nume si a fost ales ca nume titlul unei melodii foarte îndragite de copii “Flori si Stele”.

Dupa aceasta prima manifestare în afara bisericii, a urmat o avalansa de concerte atât în Bucuresti, cât si în tara, copiii nealegând unde ss cânte, ci au fost prezenti atât pe scenele salilor de concert din Bucuresti cum ar fi: Sala Radiodifuziunii Române, Sala Polivalenta, Palatul Copiilor, Sala Palatului, în tara la Palatul Culturii din Targu Mures cât si la Caminele Culturale satesti din Ghimpati, Izvoare, la Caminul de copii Handicapati din Tatarai, Penitenciarul din Codlea, la Palatul Cotroceni pentru presedintele României, la Comandamentul Trupelor de Jandarmi din România, Filmari pentru Televiziunea Româna, etc.

Corul de copii “Flori si Stele” a participat în anii 1990, 1991, 1992 la Festivalul-Concurs, Interconfesional de muzica corala religioasa “Laudae Domini” si a obtinut de fiecare data locul întâi, iar în 1993 a obtinut Marele Premiu. A mai participat si în anii 1994, 1995, 1996, dar în afara concursului.

În anul 1997, a participat la Festivalul – Concurs Interconfesional “A Ta este Împaratia si slava” – unde a obtinut locul 3.

Peste tot Corul de copii “Flori si Stele” a dus mesajul dragostei lui Isus prin cântec si vers.

Corul de copii “Flori si Stele” a sustinut concerte în Bucuresti si în tara cum ar fi la : Giurgiu, Bacau, Petrosani, Matca, Cluj, Constanta, Timisoara, Brasov, Alba Iulia, Sighetul Marmatiei, Sapânta, Reghin, Craiova, Sibiu, Pitesti, Arad, Câmpia Turzi, Razboieni-Iasi, Ploiesti si multe alte locuri.

În afara concertelor sustinute în tara, a mai sustinut concerte în Germania, Franta, Spania, Italia si Austria.

În anul 1988 a fost invitat în Germania, de Fundatia “Theodora”, unde a sustinut noua concerte de binefacere în Hamburg, Kovahl, Luneburg, Uelzen, HH.Berne, suma obtinuta fiind donata pentru construirea Caminului de seniori din orasul Cluj-Napoca/Romania, iar la întoarcere a sustinut un concert la Biserica de la sediul Uniunii Austriece din Viena.

În anul 2001 la invitatia diasporei romane din Paris, a facut un turneu în Franta, sustinand un numar de 9 concerte la Paris, Anduze, Montpellier si Colette de Deze.
La întoarcere a sustuinut trei concerte la Biserica româna din Viena, pentru diaspora româna.

În anul 2003 la invitatia diasporei romane din Spania si Italia a sustinut in perioada 4 sept – 16 sept , un numar de 11 concerte in Spania – la Madrid, Sagunto, Castellon si Zaragoza, iar in Italia, intre 18 sept – 23 sept , un numar de 5 concerte la Torino, Milano si Verona.

În anul 2004, in luna decembrie, a fost invitat de comunitatea romana din Viena si a sustinut 3 concerte pentru aceasta comunitate.

În anul 2007 in perioada 3-12 aprilie a raspuns invitatiei Bisericii AZS Miscarea de Reforma din Germania – Gemeinschaft d.STA Reformationsbewegung/Schloss Lindach/Germania, unde a sustinut un numar de 4 concerte.

Tot in anul 2007 in perioada 13-19 decembrie a raspuns invitatiei Bisericii AZS Ansbach din Germania, si a sustinut concerte in Bisericile AZS din Rothemburg, Ansbach, Guntzhauzen si Nurnberg, si in Bisericile Baptiste romane din Nurnberg si Ansbach.

În anul 2008, in perioada 14-24 decembrie a fost invitat de catre Fundatia Theodora din Hamburg/Germania, sa sustina un numar de concerte umaitare, in vedrea strangerii de fonduri pentru construirea unui spital pentru mama si copil, in Ghana/Africa.

În anul 2009 in perioada 5-21 aprilie, a intreprins un turneu in Anglia, Belgia si Germania, unde a sustinul un nr. de 8 concerte.

In anul 2010, corul a fost selectionat sa cante in cadrul lucrarilor celei de a 59 Sesiuni a Adunarii Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, desfasurate in Atlanta/SUA si in perioada 21 iun – 13 iulie 2010, si a sustinut 17 concerte si miniconcerte, atat in Bisericile AZS din Atlanta si Chicago, cat si in Bisericile Penticostale si Baptista din Atlanta si Chicago. 

Din martie 1990, pâna la 1 mai 2010 , corul a sustinut peste 436 de concerte si programe.

In aceasta perioada corul a strabatut peste 60.000 km cu trenul si autocarul si cca 12.000 km cu avionul.

Multumim lui Dumnezeu ca in toate aceste deplasari am fost ocrotiti de bratul Sau si ochiul Sau a vegheat asupra noastra. 

În afara acestor concerte si programe în deplasare, Corul de copii “Flori si Stele” sustine 6-8 programe anual în cadrul Bisericii A.Z.S. Noul Grant – Bucuresti, unde activeaza din anul 1992, an în care a fost dat în folosinta noul local al Bisericii AZS Grant, situat la cca 100 m de locul unde a fost Biserica demolata în august 1986 la indicatia conducerii comuniste din acea perioada..

În luna martie 2010, corul a împlinit 34 de ani de activitate si 24 ani de când este condus de doamna Carmen Stoica.

În acesti 24 de ani au facut parte din cor, peste 380 de copii.

În martie 2010, corul are în componenta un numar de 80 de copii si raspunde în continuare cu acelasi entuziasm la toate invitatiile de a sustine concerte în biserica si în sali publice.

Nu stim cât timp va mai permite Dumnezeu existenta acestui pamant, dar atat cat El va îngadui, Corul de copii “Flori si Stele” nu va obosi sa-L prezinte pe Isus celor dornici de a-L cunoaste si mesajul Lui de pace si dragoste pentru ei.

Si nu în ultimul rand, dorim sa aducem multumirile noastre celor ce au ajutat de-a lungul celor 25 de ani, din punct de vedere literar, muzical si tehnic, corul de copii – Benone Burtescu, Lavinia Stoica, Lariss Enache, Anca Stroescu, Cornelia Tutunaru, Bianca Visan, Amalia Uba, Cornel Mafteiu, Mihai Marinescu , Ciprian Agapie , Ciprian Dragu si Rene Stoica.

Daca doriti sa ascultati corul de copii “Flori si Stele” în biserica sau orasul dumneavoastra, îl puteti invita trimitând o scrisoare pe adresa: Corul de copii “Flori si Stele”, B.C.A.Z.S. Noul Grant – Bucuresti, Romania, Sector 6, Cod 060244, str. Lucacesti, nr. 32.

Back to Top