Istoricul si activitatea Corului de copii „Flori si Stele”

Istoricul si activitatea Corului de copii „Flori si Stele”

BCAZS Noul Grant/Bucuresti/Romania

Afise concerte

 

In anul 1986, doamna Carmen Stoica a fost numită să se ocupe de corul de copii al  Bisericii Adventiste de ziua a Saptea – Grant/Bucuresti,dupa plecarea d.nei Otilia Manea in SUA. După preluarea corului, doamna Stoica nu a putut susţine decât două programe în biserică, deoarece în august 1986, la indicaţia conducerii comuniste a statului din acea perioadă, localul unde funcţiona Biserica A.Z.Ş. Grant a fost demolat. În perioada august 1986 – mai 1992, Biserica A.Z.Ş. Grant a funcţionat într-un cort, primind numele de Grant – Cort – Bucureşti.

În această perioadă dificilă când condiţiile erau vitrege, Carmen Stoica a continuat să se ocupe de micile vlăstare ale comunităţii cu multă abnegaţie. Deşi vara copiii se sufocau de căldură, iar iarna tremurau de frig în anexele cortului, care erau de fapt nişte barăci, aceste condiţii nu i-au descurajat şi nu i-au împiedicat de a se aduna şi a învăţa cântece prin care să-L laude pe Dumnezeu, iar corul în loc să scadă ca număr, a crescut în anul 1991 la 105 copii, cu vârste cuprinse între 6 – 18 ani.

Până în decembrie 1989, activitatea corală a copiilor s-a desfăşurat între pereţii de pânză ai Cortului, deoarece regimul comunist din acea perioadă nu permitea activităţi religioase în afara bisericii.

Evenimentele din decembrie 1989 au deschis posibilităţi nebănuite de a putea cânta şi în afara bisericii iar copiii nu au fost găsiţi nepregătiţi pentru acest lucru, deoarece corul a avut o activitate sustinuta in cadrul bisericii.

Astfel, trecerea de la susţinerea programelor în biserică, la scenele publice din Bucureşti şi din ţară a fost uşoară şi firească.

Primul concert sustinut in afara bisericii a fost la Teatrul Tănase din Bucuresti, in cadrul primei evanghelizari sustinute de pastorul Lucian Cristescu in Romania,  Sala Victoria în martie 1990. Cu această ocazie, corul a avut nevoie de un nume şi a fost ales ca nume titlul unei melodii foarte îndrăgite de copii “Flori şi Stele”.

După această primă manifestare în afara bisericii, a urmat o avalanşă de concerte atât în Bucureşti, cât şi în ţară, copiii nealegând unde să cânte, ci au fost prezenţi atât pe scenele sălilor de concert din Bucuresti cum ar fi: Sala Radiodifuziunii Române, Sala Polivalentă, Palatul Copiilor, Sala Palatului, Palatul Cotroceni pentru preşedintele României, Senatul Romaniei, Ministerul Culturii, Ministerul de Externe, Comandamentul Trupelor de Jandarmi din România, filmări pentru Televiziunea Româna, în ţara la Timisoara, Arad, Satu Mare, Cluj Napoca, Barlad,Targu Mures, Brasov, Ploiesti, Bacau, Constanta, Giurgiu, Petroşani, Matca,, Constanţa,Buzau, Fagarasi, Alba Iulia, Sighetul Marmatiei, Săpânţa, Reghin, Craiova, Galati, Sibiu, Alexandria,  Piteşti, Câmpia Turzi, Constanta, Războieni-Iaşi,  la Căminele Culturale săteşti din Ghimpaţi, Izvoare, Bucsani, la Căminul de copii Handicapaţi din Tătărăi, Casa de copii Shalom, Orfelinatul din Codlea,Penitenciarele din Codlea, Aiud, Jilava, Penitenciarele de minori din Gaiesti, Buzias, Craiova si Tg.Ocna , Centru de recuparare Neuropsihiatric din Tuicani(Ph), Penitenciarul de femei Targsor(Ph) si in multe, multe alte locuri.

Corul de copii“Flori şi Stele” a participat în anii 1990, 1991, 1992 la Festivalul-Concurs, Interconfesional de muzică corală religioasă  „Laudae Domini” şi a obţinut de fiecare dată locul întâi, iar în 1993 a obţinut Marele Premiu. A mai participat şi în anii 1994, 1995, 1996, dar în afara concursului.

În anul 1997, a participat la Festivalul – Concurs Interconfesional „A Ta este Împărăţia şi slava” – unde a obtinut locul 3.

Peste tot Corul de copii „Flori si Stele” a dus mesajul dragostei lui Isus prin cântec si vers.

In afara concertelor susţinute în ţară, a mai susţinut  concerte în Germania, Franţa, Spania, Italia, Austria, Anglia, Belgia, SUA, Norvegia, Danemarca, Suedia, Olanda, Elvetia,Portugalia, Finlanda si Letonia.

În anul 1988 a fost invitat în Germania, de Fundatia „Theodora”, unde a susţinut un numar de 9 concerte de binefacere în Hamburg, Kovahl, Luneburg, Uelzen, HH.Berne,

În anul 2001 la invitaţia diasporei romane din Paris, a facut un turneu în Franţa, susţinand un numar de 9 concerte la Paris, Anduze, Montpellier şi Cotte de Deze.

Tot in anul 2001 a sustinut si 3 concerte la Viena

In anul 2003 la invitatia diasporei romane din Spania si Italia a sustinut in perioada 4 sept – 16 sept ,  un numar de 11 concerte in Spania –  la Madrid, Sagunto, Castellon si Zaragoza, iar in Italia, intre 18 sept – 23 sept , un numar de 5 concerte la Torino, Milano si Verona.

In anul  2004, in luna decembrie, a fost invitat de comunitatea romana din Viena si a sustinut 3 concerte pentru aceasta biserica.

In anul  2007 in perioada 3-12 aprilie a raspuns invitatiei  Bisericii AZS Miscarea de Reforma din Germania – Gemeinschaft d.STA Reformationsbewegung/Schloss Lindach/Germania, unde a sustinut un numar de 4 concerte.

Tot in anul 2007 in perioada 13-19 decembrie  a raspuns invitatiei Bisericii AZS Ansbach din Germania, si a sustinut concerte in Bisericile AZS din Rothemburg, Ansbach, Guntzhauzen si Nurnberg, si in Bisericile Baptiste romane din Nurnberg si Ansbach.

In anul 2008, in perioada 14-24 decembrie a fost invitat de catre Fundatia Theodora din Hamburg/Germania, sa sustina un numar de concerte umaitare ( Hamburg, Kovahl, Michaelisdon), in vedrea strangerii de fonduri pentru construirea unui spital pentru mama si copil, in Ghana/Africa.

In anul 2009 in perioada 5-21 aprilie, a intreprins un turneu in Anglia (Londra, Stamborought, Stevenage), Belgia(Bruxelles) si Germania(Ansbach), unde a sustinul un nr. de 8 concerte.

In anul 2010, corul a fost selectionat sa cante in cadrul lucrarilor celei de a 59 Sesiuni a Adunarii Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, desfasurate in Atlanta/SUA si in perioada 21 iun – 13 iulie 2010,  a sustinut 17 concerte si miniconcerte, in cadrul manifestarilor de la  lucrarile Conferintei Generale,  cat si in Bisericile AZS din Atlanta si Chicago, si in Bisericile Penticostale si Baptiste din Atlanta si Chicago. 

In anul 2011 in perioada 5- 22 aprilie a intreprins un turneu in Suedia ( Malmo, Limhams), Norvegia (Oslo, Lilehamer Ulsrud), Danemarca (Naerum, Copenhaga) si Germania (Ansbach), sustinand in total 10 concerte.

In anul 2012 in perioada 3 – 19 aprilie a intreprins un turneu in Olanda( Groningen, L’warden), Belgia (Charleroi), Germania (Heidelberg), Franta (Collonges-sous-Salève) si Elvetia (Gland, Lousanne, La Chaux de Fonds, Berna), sustinand in total 13 concerte.

In anul 2013 in perioada 26 martie – 12 aprilie a inteprins un turneu in Germania(Heidelberg), Olanda(Groningen, Leeuwarden, Bedum, Appingedam), Franta (Paris), Spania(Amorebieta, Bilbao,Madrid), Postugalia(Porto, Coimbra), Italia(Milano), sustinand in total 14 concerte.

In anul 2014, in perioana 08 – 25 aprilir a intreprins un turneu in Germania(Heidelberg), Olanda(Zwole,Zvildwolde). Danemarca(Nareum), Suedia(Ekebyholm/Rimbo), Finlanda(Helsinki-Annanakatu,Casterninkatu, Lohja, Vanha Kirkko), Letonia(Riga-Baznica) sustinand 10 concerte.

In anul 2015, in perioada 31 martie – 15 aprilie a intreprins un turneu in Germania(Karlsruhe), Anglia(Londra), Belgia(Bruxelles), sustinand in total 9 concerte.

Din martie 1990, pâna in martie, corul a sustinut peste 486 de concerte si programe.

In aceasta perioada corul a strabatut peste cca 120.000 km cu trenul, autocarul si avionul.

Multumim lui Dumnezeu ca in toate aceste deplasari am fost ocrotiti de bratul Sau si ochiul Sau a vegheat asupra noastra. 

În afara acestor concerte si programe în deplasare, Corul de copii „Flori si Stele” sustine programe  în cadrul Bisericii A.Z.S. Grant – Bucuresti, unde activeaza din anul 1993, an în care a fost dat în folosinta noul local al bisericii, situat la cca 100 m de locul unde a fost Biserica demolata în august 1986 la indicatia conducerii comuniste din acea perioada..

În luna martie 2016, corul împlineste 40 de ani de activitate si 30 ani de când este condus de doamna Carmen Stoica.

În acesti 30 de ani au facut parte din cor, peste 425 de copii.

In  martie 2016, corul are în componenta un numar de 60 de copii si raspunde în continuare cu acelasi entuziasm la toate invitatiile de a sustine concerte în biserica si în sali publice.

Nu stim cât timp va mai permite Dumnezeu existenta acestui pamant, dar atat cat El va îngadui, Corul de copii „Flori si Stele” nu va obosi sa-L prezinte pe Isus celor dornici de a-L cunoaste si mesajul Lui de pace si dragoste pentru ei.

Si nu în ultimul rand, dorim sa aducem multumirile noastre celor ce au ajutat de-a lungul celor 30 de ani, din punct de vedere literar, muzical si tehnic, corul de copii – Benone Burtescu, Lavinia Stoica, Lariss Enache, Anca Stroescu, Cornelia Tutunaru, Bianca Visan, Amalia Uba, Cornel Mafteiu, Cleopatra Tolici, Adrian Gatan, Mihai Marinescu , Andrei Barbu,Alina Voicu,  Ciprian Agapie , Ciprian Dragu, Cristian Alexandrescu, Gabriel Ciobotaru  si  Rene Stoica.

Daca doriti sa ascultati corul de copii „Flori si Stele” în biserica sau orasul dumneavoastra, îl puteti invita trimitând o scrisoare pe adresa: Corul de copii „Flori si Stele”, B.C.A.Z.S.  Grant – Bucuresti, Romania, Sector 6, Cod 060244, str. Lucacesti, Nr.32

Ne puteţi contacta şi la adresele de e-mail : florisistele30@gmail.com

 renestoicarvs@yahoo.com 

Puteţi afla mai multe amănunte accesând  www.florisistele.com

Back to Top